Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Периодът от 3 до 9 месеца е много важен за кучето, защото тогава то получава първите си ваксинации и дресировка, млечните му зъби се заменят от постоянни и се формира характера му. Когато отглеждате Кавказка овчарка, трябва да запомните шест специфични характеристики на породата.

Адаптация към големия град

Кавказката овчарка няма генетическа адаптация към големия град, за разлика например от ротвайлера, добермана и др. С други думи, тя трябва да свикне с колите, шума около нея и големия брой хора на „нейна“ територия, което не е лесно. Бързо можете да унищожите психиката на едно кученце, като просто го заведете на плажно парти. Трябва да внимавате, когато го запознавате с дразнители около него. Това трябва да става постепенно.

Стрес

Тези породи по природа са по-бурни и бързо забравят побоя от друго куче, но хвърлете пиратка в краката им и може да увредите психиката им за цял живот. Въпреки това не забравяйте, че 5-месечното ви куче също може да уплаши до смърт дори възрастен човек.

Разходки

Кавказките овчарки се отглеждат предимно в къщи на двора. Класическа грешка, която хората често правят е да смятат, че кучето се разхожда по цял ден и поради тази причина рядко го извеждат. В тази ситуация възниква проблем с чистотата на кучето и то не получава достатъчно физическа активност.

Кученцето трябва да бъде разхождано равномерно 45-90 минути на дълга и отпусната каишка, поне два пъти дневно.

Имайте в предвид, че кавказките овчарки нямат нужда от спринтове. Така те могат да се контузят, а бягането след колело не е добре за кучето по много на брой причини. Най-добре е то да се разхожда равномерно 45-90 минути на дълга и отпусната каишка. 6-7-месечно кученце трябва да получава такава разходка два-три пъти на ден, без това да включва излизането до тоалетна и играта с други кучета.

Кавказеца Крикс на пет месеца

Социализация

Социализирайте кученцето от малко. Запознавайте го с други кучета, водете го между хора. Така ще свикне по-бързо с нов лица, гласове, миризми. Не се притеснявайте, че така ще го разглезите. Кавказеца си е кавказец! След определена възраст (12-18 месеца) охранителния му инстинкт ще се разгърне напълно. Сами ще видите как дори хора, които познава ще спре да допуска в дома ви.

Общувайте с кучето си колкото е възможно повече.

Посещения при ветеринар

Направете посещенията във ветеринарната клиника положително изживяване за кучето. Препоръчително е от малко да го свикнете, че посещенията при ветеринар не са непременно лошо нещо. Ако имате клиника наблизо, то посещавайте я и без повод, дори само за да купите бисквитки за кученцето. Опитайте се да изградите положителна асоциация, награждавайте и хвалете кученцето щом прояви смелост и не се дърпа.

Хранене

Тук ще говорим за зъбите на кучето и начина на хранене, който директно се отразява върху костната система. Кавказката овчарка расте много бързо. 4-5-месечно кученце изглежда доста внушително и собственика често е доволен от вида му, пренебрегвайки факта, че при всички тежки породи има непропорционално развитие между теглото и крайниците. Искайки повече мускули, собствениците дават на кученцата храна с много протеини и мазнини, което влошава проблема: теглото се качва, но крайниците остават слаби.

Когато промените станат очевидни, собственикът стига до другата крайност: дава на кученцето голяма доза калций, за да реши проблема. А да не забравяме, че Хиперкалциемията (високи нива на калций) е не по-малко опасна от липсата на калций.

Между другото отговорните производители на кучешка храна вземат предвид потенциалната опасност и препоръчват кученцата с дребен и среден размер да консумират 30% протеини и 20% мазнини, а за големите и гигантски породи 28% протеин и 17% мазнини.

Повече информация относно храненето, може да намерите в статията “Хранене на кавказката овчарка”

Във всеки случай е добра идея ветеринар да преглежда кученцето през първите месеци, за да забележи, ако възникнат проблеми с костите. Препоръчително е и кученцето да расте поне до 12 месечна възраст една идея по-слабо от нормалното.

Не забравяйте, че онова, което е загубено през първата година, после не може да се върне!

Първите части може да прочетете тук:

Част 1 – Избор на кученце
Част 2 – Първите дни на кавказката овчарка вкъщи

Следва продължение…

Част 4 – Кавказката овчарка от 9 до 24 месеца

Статията е базирана на  информация от книгата на В. Висоцки:
„Кавказки, азиатски овчарки и други вълкодави“
и на личен опит с породата.
Материалът е преведен специално за сайта: https://kavkazka.net/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!