Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Избор на кученце Кавказка овчарка

Нека все пак да започнем нашия разговор не при свършен факт – когато сте си купили Кавказка овчарка, а малко по-рано, когато се каните да го направите. Много често собствениците решават твърде сериозния въпрос за избор на кученце импулсивно. А когато човек си избира спътник за 10 – 15 години, емоциите не са добър съветник. Преди всичко ви съветваме да си направите едно силно кафе, да се разположите удобно в креслото, да си спомните всичко, което знаете за вълкодавите, и честно да си отговорите на следните въпроси:

  • наистина ли сте готови да понасяте лишенията, които неминуемо ще донесе кучето във вашия живот (повредени мебели и обувки, локвички и купчинки в „детския“ период, разходки под проливен дъжд и връщане вкъщи кални до уши, проблеми с отпуската, харчове за аксесоари, добра храна, обучение и, не дай Боже, лечение и т.н., и т.н.)?
  • готови ли сте за напрегната работа на душата, ума и ръцете?
  • дали всички в семейството ви се радват, че ще си имат куче вкъщи?
  • чувствате ли се силни и уверени, че ще се справите с едно независимо, гордо, самостоятелно и много силно куче?

Ако сте отговорили отрицателно дори на един въпрос – не бързайте да купувате кавказче! По-добре се консултирайте със специалист.

Когато човек си избира спътник за 10 – 15 години, емоциите не са добър съветник.

Избор на кученце Кавказка овчаркаНо при всички случаи трябва да помните, че Кавказказеца (както и неговият „роден брат“ – Средноазиатската овчарка) не е обикновено куче, и това, по което се различава от другите породи кучета, се обяснява преди всичко с факта, че вълкодавите не са резултат от селективната дейност на човека.

Именно поради тази причина вълкодавите на практика не са се променили през трите достоверно известни хилядолетия от своята история.

Понякога може да се прочете и чуе, че една или друга порода, потомък на древни кучета, има хиляди години история. Извинете за откровеността, но в този случай си имаме работа или с лъжа, или с недобросъвестна реклама. Точно по същия начин може да се счита, че всички кучета са потомци на вълка (така са склонни да мислят повечето изследователи), а вълкът се е появил като вид… Представяте ли си, тогава всеки доберман, пудел или ризеншнауцер има зад гърба си десетки хилядолетия… като порода!

Това, естествено, е глупаво. Всички съвременни породи кучета, селектирани в развъдник, имат 100 – 200-годишна история.

Но вълкодавите, които наистина са се появили преди 3 – 4 хилядолетия, поради исторически или природни нюанси, не са претърпели целенасочени промени от страна на човека.

Бидейки молоси, те нямат много общи черти с европейските молоси – мастиф, булмастиф и др. – пак поради своя азиатски произход. И разликите дори не са толкова от физическо, колкото от психично естество.

Когато наричаме тези кучета овчарки, ние като цяло ги обиждаме.

Избор на кученце Кавказка овчаркаКогато наричаме тези кучета овчарки, ние като цяло ги обиждаме, тъй като основните признаци на овчарките – послушание, услужливост, фокусиране върху човека и неговите потребности – нямат никакво отношение към вълкодавите. Това не са овчарски „пастирски“ кучета, а пазачи на стада, които се характеризират най-вече с независимост, агресивност, неподатливост и огромна физическа сила.

Странно нещо: ние се срамуваме от названието „вълкодав“, макар че ирландците, без да им мигне окото, наричат така своята… хрътка; не сме обявили официално името „кавказец“, въпреки че има „лабрадори“, „ротвайлери“, „нюфаундленди“ и др.

Ако все пак сте взели твърдо решение за покупка на кученце вълкодав и не възнамерявате да го променяте, тогава неизбежно изниква въпросът: откъде да го купите?

Преди всичко трябва да се отчете, че съществува условно разделение на съвременните вълкодави:

  • Има бойни кучета, достатъчно индиферентно възприемащи чужди хора.
  • Има кучета за охрана, които се отличават с подозрителност, а понякога и с голяма злоба към непознатите.
  • За съжаление има кучета, които не са способни да се противопоставят нито на куче, нито на човек.

Естествено, казаното досега изобщо не означава, че кавказецът, на който битката му е в кръвта, няма да пази жилището, а кучето за охрана няма да може добре да се „сражава“. Но предразположението към един или друг вид дейност е по-добре да се има предвид, макар че те се припокриват в по-голямата си част.

За да изберете правилно куче, винаги е полезно да се консултирате със специалист.

По правило не се препоръчва да купувате кученце от пазара за животни. Но ако знаете какво точно търсите, тогава най-добре да се обърнете към специалист, към развъдник занимаващ се точно с тази порода.

И не на последно място, имайте в предвид, че женските кучета малко или много се привързват повече към дома, към цялото ви семейство, за разлика от мъжките, които проявяват повече независимост, самостоятелност и се привързват основно към един човек, който го приемат за лидер.

Ето че кученцето е купено.
Какво ще стане, като порасне?
На тези въпроси са посветени следващите няколко статии.

Следва продължение…

Част 2 – Първите дни на кавказката овчарка вкъщи
Част 3 – Кавказката овчарка от 3 до 9 месеца
Част 4 – Кавказката овчарка от 9 до 24 месеца

Автор: Валерий Висоцки
От книгата: „Кавказки, азиатски овчарки и други вълкодави“
Материалът е преведен специално за сайта: https://kavkazka.net/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!