Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Вашето малко кавказче пораства и получава много комплименти и адмирации от хората по улицата. Успели сте да го предпазите от опасностите, за които говорихме по-рано.

Кавказката ви овчарка става силна (благодарение на правилната диета и физическата активност) и има здрава психика. Сега идва най-отговорният момент, когато трябва изградите основа, без която иначе няма да можете да направите нищо.

Това е моментът, когато се установява водачеството във връзката ви с кучето.

Честно казано именно това е моментът, от който начинаещите се страхуват най-много и то с основание. Кавказката овчарка е известна със своята независимост, любов към свободата и желание за лидерство. Ако бъдат допускани грешки при възпитанието на кучето, то ще започне да изпробва водачеството и на стопанина си. При тези обстоятелства някои хора решават, че кучето им нещо не е в час. Всъщност се свежда само до това, че контактът с кучето не е достатъчно силен и то има силното желание да е водач.

Опитен човек, който е отглеждал кучета, не би позволил да се случи нещо такова. И все пак, ако се случи, неговите действия трябва да са твърди и навременни. Опит да се завземе водачеството трябва моментално да бъде потиснат, така че кучето да не си помисля да опита отново. За постигането на целта са позволени всички средства.

Много начинаещи правят една и съща голяма грешка: оставят кучето, с което са имали „неразбирателство за властта“ в друга стая или го затварят в клетка. Нека разгледаме тази ситуация от гледната точка на кучето. То е направило опит да завземе властта, което е оправдано (от негова гледна точка). Врагът (в случая стопанина) напуска територията и признава загубата си.

Най-късно до 10-12 месечна възраст кучето вече трябва да е прминало началния курс по послушание.

За кучето това е очевидно. След това победеният враг се връща и без причина напада победителя! Без съмнение ще има сериозни последствия за собственика, защото при тези обстоятелства всяко куче ще се бори до край. Поради тази причина искаме да го повторим още веднъж: трябва да установите ясни взаимоотношения с кучето още от самото начало, за да няма основание то да ги променя.

Най-късно до 10-12 месечна възраст кучето вече трябва да е минало началния курс по послушание, де е научило основните команди. Трите най-важни умения на вашето куче: да идва при подадена команда “При мен”, да върви до вас без да се дърпа “Редом” и рязко да прекратява движението си при команда „Спри!“. Но за тях ще говорим по-подробно в друга статия.

Професионалното обучение за охрана, не трябва да започва преди навършване на 16-18 месеца.

Още едно нещо, което правят начинаещите: сравняват размерът на едногодишно куче и неговата психика. На тази възраст кавказката овчарка може да се страхува от мелез 10 пъти по-малък от него. След 2-рата година ще видите какво имам предвид. Някои кучета на година – година и половина могат да победят всеки враг. В същото време има други кучета, при които психиката се развива просто по-бавно.

Първите части може да прочетете тук:

Част 1 – Избор на кученце
Част 2 – Първите дни на кавказката овчарка вкъщи
Част 3 – Кавказката овчарка от 3 до 9 месеца

 

Автор: В. Висоцки
От книгата: „Кавказки, азиатски овчарки и други вълкодави“
Материалът е преведен специално за сайта: https://kavkazka.net/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!