Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Част 1. Общи положения за дресировка на Кавказката овчарка

Дресировката на служебните кучета в милицията (в нашия случай Кавказка овчарка или за по кратко Кавказец ) е сложен и къртовски труд, основан на добри познания, умения. изискващ настойчивост и търпение.

Всеки дресьор още от първия ден на работата си с един кавказец трябва да знае и строго да спазва основните правила на дреснровката. Първо той трябва добре да изучи естественонаучните основи (теорията) на дреснровката на служебните кучета. Към работата да се отнася със знание, смислено да изпълнява всички действия за приучване на Кавказката овчарка към една или друга работа. Към всеки начин на упражнение да пристъпва само след предварителна лична подготовка по него.

Дресьорът трябва да знае всички особености на поведението на своето куче и да използува такива дразнители, които осигуряват безотказността и заинтересоваността в работата му. Да се спазва строга последователност за изработване на навици у кучето Кавказка овчарка .

Условията на дресировката да се усложняват постепенно по принципа: от простото към сложното, от по-леко към по-трудно. Изключително важно значение при дреснровката има умението на дресьора да контролира действията си, навреме да забелязва грешките си и своевременно да ги отстранява. Грешките, които допуска дресьорът при обучението на кучетата от порода Кавказка овчарка намаляват качеството на подготовката и понякога изграждат у кучетата нежелателни за службата условни рефлекси.

Всяко занятие трябва да протича по план, които е разработен с оглед всички особености в поведението на кучето. Работата на младите дресьори с кучетата обезателно трябва да се ръководи от инструктор, който има достатъчен опит да обучава специалисти по дресирането на служебните кучета и най-вече при обучението на Кавказката овчарка .

В първия етап на дресирането е необходимо по-често да се употребява лакомство, в следващия да се използва вече по рядко като се замени с поглеждане и с команда „Добре”.

Лакомството се дава на кучето с лявата ръка на малки порции. При дреснровката на кучетата Кавказка овчарка галямо значение има умението дресьорът правилно да ползва късия и дългия повод. Затова още от първите дни на работа с кучето на този елемент да се отдели най-сериозно внимание.

Най-целесъобразно е да се занимава с кучето два пъти на ден сутрин и вечер, желателно преди хранене. Продължителността на заниятията трябва да се увеличава постепенно.

Значението на общата дресировка в подготовката на служебните кучета

Курсът за подготовка на служебни кучета се състои от две части: обща дресировка и специална дресировка.

Дресирането се започва с изработването на общодисциплинарни навици, а след това се провеждат паралелно с общодисциплинарните и специалните навици.

В процеса на общата дресировка се поставят основите за по-натагъшната подготовка на кучетата Кавказка овчарка за специална служба, изработва се общо послушание, дисииплинираност в поведението, усъвършенства се контакгът между дресьора и кучето. Дресьорът придобива навика да насочва кучето с команди, жестове и с повод, а така също изучава особеностите иа поведението на своето куче (в нашия случай говорим за Кавказец).

Към, общата дресировка се отнасят: приучаване на кучето към името му, нашийника и повода; установяване на контакт между дресьора и кучето; приучване на кучето към преминаване в свободно състояние, повикване на кучето към дресьора, приучаване на кучето да се движи до дресировчика, стойка на кучето; заставане наред, приучаване на кавказеца да стои, приучване на кучето към пълзене, приучване на кучето да донася предмети, спиране на нежелателните действия на кучето, приучване кучето към преодоляване иа препятствия, да се привиква кучето да не взема храна без разрешение на дресьора, забавяне темпото на движение на кучето, приучване на кучето спокойно да се отнася към изстрелите, взривовете и към други силни звукови и светлинни дразнители.

Следва продължение…

Извадка от “Учебник по дресировка на служебните кучета в милицията” от 196…г.

 1. Zdraveite

  mola Vi pomognete mi

  imam kavkazka ovcharka na 14 sedmici, veche rz znae znachenieto na NE, ela tyk, sedni, problema e che zapochna da pokazva golama agresivnost i iska da xape xorata kogato sme navan i minat pokrai nas, tova e samo okolo mastoto kadeto ziveem, kogato sme na nepoznato za nego masto ne go pravi
  loshoto e che posegna i men da xape kogato iskax da go izmesta ot poziciyata kadeto beche legnal
  golam problem sashto i izvezdaneto – varvi malko, kato e gotov s pishane i akane, malko varvi sled tova sada ili laga ne iska da varvi
  ima golam strax da se vozi v kola, vapreki tova ne spirame, kachvame go v kolata
  mnogo mi e tezko sled kato posegna i men da yxape, s nego sam 24 chasa na dena, sinat mi kazva che e moya vinata – nakolko pati sam go yydrala leko po nosleto
  Mola vi pomognete mi, ako ne se sprava s nego trabva da go maxna, zapochnax da se straxyvam malko ot darzanieto my, nai veche ot bezprichinnoto naxvarlane sreshty xorata
  Ziveem v Amsterdam, kavkazeca si e balgarche, tyk tazi rasa ne e poznata – mnogo, ama izkluchitelno mnogo radko se sreshta kavkazec v Xolandiya
  Mola Vi pomognete mi

  pozdrav, vera

 2. 18.09.2013

  Здравейте,
  аз имах много подобен проблем с Декстър докато беше малък, но го вкарах в правия път за броени дни. От тогава вече 5 години дори не ми е изръмжал :) Има много изписано из нета на тази тема… а тук може да прочетете каква беше ситуацията при нас и как го разрешихме (или поне от части е описано) http://martenbg.com/f/index.php?topic=797.0 Тук има също доста полезна информация: http://forum.dog.bg/topic/2945-агресия-доминантно-поведение/

  Утре ще се постарая да ви отговоря малко по подробно.

  Но едно ще ви посъветвам…. никога ама никога не бийте кучето! Лекичко пляскане по носа няма проблеми, но не и повече.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!