Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Започнете ли да се занимавате с кученцето, запомнете три правила за държание с тази порода – не трябва да й крещите, не трябва да я биете и не трябва да я припирате. Кавказката овчарка е с много уравновесена психика и високо умствено равнище. Това е мислещо куче. Не приема викането, озлобява се ако я ударите и напълно изключва ако я припирате.

Да речем, че обучавате кученцето да сяда по команда, а то въобще не обръща внимание на вашите указания. В този случай трябва с много спокоен и ясен глас отново да произнесете командата, да покажете парченце от лакомството, стиснато в ръката ви и да почакате. Кавказката овчарка не е немска овчарка, изпълняваща заповедта веднага след изричането й. Отначало мисли и след това изпълнява. Ако започнете да я припирате и да повтаряте едно и също по няколко пъти, то заповедта губи актуалност и се превръща в поредица от думи.

Ако при отработването на дадена команда вие ударите животното, смятайте, че в течение на поне месец кучето няма да изпълнява тази команда. То разсъждава така: „Тъкмо започнах да изпълнявам нещо и заради това ме удариха”.

След като вашата кавказка овчарка е научила даден прийом, похвалете я и я пуснете да побяга. Дайте й да разбере, че след като изпълни правилно съответната команда, ще я похвалят и ще я пуснат да се поразходи. Може да наказвате ваши питомец само в два случая – когато лапне нещо от земята и ако ви ръмжи без причина. Но дори наказвайки го, помнете, че това е ваш приятел, когото още дълго ще трябва да възпитавате. Наказвайте мигновено и силно, а не дълго и слабо. По време на обучението обаче не трябва да прилагате никакви наказания.

Кавказката овчарка се дресира трудно, но веднъж щом са научени дадените команди, те са запомнени за цял живот. Това я отличава от другите породи, с които периодично трябва да се повтарят научените команди, защото с течение на времето се забравят.

Източник: bestfellows.com

  1. 23.01.2012

    Имах кавказка овчарка в продължение на 13 години. Изключително умно и схватливо куче. Колкото до дресировката, доста бързо се научи да “работи” всеки член на семейството по възможно най-незабележимия начин. Влизат ти под кожата:) Разбира се научи се да изпълнява подаваните команди, но много важен беше стимула и дали има желание да я изпълни в момента на подаването и:-) Ако се прилага сила при наказанието.. просто не го усещат. Но ако само потупаш кучето по носа, това е изключително неприятно за тях. Най-добре възприемат когато стимула е лакомство:-)

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!