Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Кавказка овчарка хранене

Както знаем кавказките овчарки имат невероятен апетит, а в предпочитанията си за храна не са капризни. Но както и при другите породи, не е желателно да бъдат хранени с каквото и да е. Кучетата се нуждаят от пълноценно и балансирано хранене, без вредни за тяхното здраве „вкусотии“. Неправилното хранене води до затлъстяване, а мазните и пушени храни, кокали, пържено месо, хляб биха превърнали величественото и могъщо куче в слабоподвижно, боледуващо животно с козина без блясък.

Как да се храни кавказката овчарка?

Храна за кучетата Кавказка овчаркаОбема на храната и броя на храненията трябва да съответстват на възрастта на кучето. Кученца на възраст 8 до 12 седмици трябва да се хранят по 4-5 пъти на ден, от 3 до 6 месеца- по 3 пъти, от 6 месеца до 1 година – 2 пъти на ден. След навършване на 1 година е достатъчно да се хранят по веднъж на ден, но понякога се използва принцип на разделяне на обема храна за 1 прием на 2 пъти (което е и препоръчително за всички едри породи кучета, поради опасност от превъртане на стомаха).

Много е важно да не се прехранват кучетата, особено кутретата. Кавказките овчарки съзряват бавно, до 2,5-3 годишна възраст. Затова прибързаният скок в развитието на мускулите и костите води до проблеми със здравето, в частност с опорно-двигателната система. Важно е в периода на растеж и съзряване на кученцата, храната им да съдържа малък процент мазнини и белтъци.

При натурално хранене 20-35гр. храна на 1кг. животинска маса е достатъчно, например за куче тежащо 60кг. е нужна около 1,2 до 2 кг. храна на ден. Но всичко е много относително. Обема на приеманата храна зависи от размерите на кучето, активността му и състава на храната. По въпроса за сухите храни, трябва да се ориентирате по описанията на опаковката, касаещи нормата на хранене на големите породи. Ако се налага може да се увеличава нормата с 10-15%.

Трябва да се помни, че през лятото питомците, особено в горещите дни, могат да страдат от липса на апетит. Това е нормално явление, затова безпокойство или опити да се храни насила кучето нямат смисъл. През зимата, ако кучето се гледа на двора е добре да се увеличи калорийността на храната.

Хранене на Кавказката овчарка в зряла възраст

Хранене на Кавказка овчаркаВ основата на порциона на кучето, родено като хищник, са месо и субпродукти. Оптимален вариант са телешко, говеждо, патешко и конско месо. Кучето трябва да приема не по-малко от 600гр. месо на ден. В дневната дажба могат да присъстват субпродукти, които са по-слабо хранителни, в сравнение с месото, но съдържат повече полезни елементи, и по-специално непочистено шкембе, което се предлага сурово. сърце, черен дроб, бъбреци и бял дроб е необходимо да са много добре сварени, за да се избегне заразяване с глисти. Допустимо е понякога да се дават сурови говежди/телешки кости.

Пиле разбира се също може да се дава, ако кучето няма алергия. Едни от най-честите хранителни алергии се причиняват от пилешкото месо (основните симптоми са сърбеж, дерматити, усилено опадане на козината).

Пилешки (птичи) и заешки кокали, не е желателно да присъстват в храната на кавказката овчарка.

Дори при сериозна термична обработка тръбните кокали се цепят на дълги и остри частици, които лесно могат да причинят тежки вътрешни наранявания. Дори силно агресивните стомашни сокове не могат да ги разградят.

Регулярно е хубаво да се включва варена риба в порциона на кучето, като източник на фосфор.

Да се дават ориз и елда е възможно цял живот. Вари се с вода за час или с месен бульон за увеличаване на калорийността през зимния период.

Както за хората, така и за животните са полезни моркови, тиква, броколи, целина… зелении могат да се добавят към всякаква храна. Всъщност зеленчуците не играят кой знае каква роля, тъй като не е добре да се дават на кучето в големи количества, а когато са по малко – няма да окажат особено голямо влияние. Зеленчуците се дават сурови. При хранене на кавказеца е добре да се избягват варени картофи, тъй като те не се разграждат добре и освен ситост, нямат други ползи. Противопоказни са и авокадо, грозде, лук. Плодове могат да се дават като лакомства или допълнение към основното хранене, но е желателно да се избягват екзотични плодове, тъй като могат да доведат до алергични реакции.

Добре се разграждат в организма нискомаслено пресечено мляко, извара, мътеница, кефир и могат да се дават без притеснения. Прясно мляко не трябва, тъй като с времето организма на кучето не може да го разгради.

Кокоши яйца, сурови или варени следва да се дават ограничено – до 2-3 броя на седмица.

Хранене на малките кученца Кавказка овчарка

Хранене на малките кученца Кавказка овчаркаПрез първата седмица, след взимане на кученце следва да се храни по същия начин както е било хранено в развъдника. Постепенно се внася разнообразие в храната му.

Кученцето може да  бъде хранено с месни продукти (накълцано месо или кайма), с извара. Препоръчително е месото да бъде конско, патешко, говеждо или телешко. Пилешкото също е вариант, но трябва да се внимава с него както казахме по-горе.

Свинското месо е много тежко месо, от него може да се получи стомашно разстройство. Страдат и сърцето и черният дроб, натоварването на който рязко се увеличава от тази храна. Храненето със свинско месо води до затлъстяване. Мазнините се натрупват под кожата, в сърцето и вътрешните органи, причинявайки развитието на ред заболявания, пречейки на нормалната жизнена дейност.

Свинското не се препоръчва, особено при подрастващи кучета.

Дневната дажба трябва да се раздели на няколко части и да се дава по малко на всяко хранене. Вечер е е хубаво да се дават на кученцето и зеленчуци с малко количество нискомаслен кефир, извара или с няколко капки растително олио. Ненавършилите двумесечна възраст кученца трябва да получават по 200гр месо на ден, след тази възраст дажбата се увеличава постепенно, а около първата година малкото трябва да получава не по- малко от 600гр. месо на ден. От 4 -тия месец може да му се дава овнешко, а от 6-тия месец и варени субпродукти, като черен дроб, бъбреци, сърце.

В порциона на малките кученца кавказка овчарка могат да присъстват варена бяла морска риба, ориз или елда, яйца, плодове и зеленчуци. Новите продукти трябва да се въвеждат постепенно, и да се наблюдава за реакцията на организма.

При натурално хранене, до възраст от една година (само при нужда) се добавят глюкозамин, хондроитин и калций. Ако не сте сигурни, че кучето има нужда от прием на тези добавки, то препоръчително е да посетите ветеринар, за да направи поне един бърз тест за калций и фосфор. Прекалцирането е не по-малко опасно от липсата на такъв. При хранене със сухи храни от висок/премиум клас, не са нужни добавки, тъй като този тип храна е балансирана.

Хранене на кавказката овчарка със суха храна (гранули)

Кавказка овчарка храненеХраната в търговската мрежа е удобна с това, че собственика не е нужно да губи време в приготвяне и представлява балансиран порцион. Всъщност е важно да се подбере правилната храна, вземайки предвид размер, възраст и активност на кучето.

Избирайки храна за кучето, трябва да се избягват тези които имат в състава си зърнени храни, царевица, пшеница като основни съставки, и също така соя, консерванти, подобрители. За това избягвайте ниския клас гранули (Pedigree, Friskies, Purina Dog Chow, Darling и т.н.).

Препоръчително е да храните кучетата поне със среден към висок клас храна (Royal Canin, Hill’s, Pro Plan, Eukanuba) или най-добре премиум марки като: Orijen, Acana и т.н. Оптималният вариант за кавказката овчарка представлява суха храна с процентно съдържание на протеин 23-26%, мазнини 12 до 16%.

И за финал ще споделя една страхотна рецепта за захранване на слабо или преболедувало куче.

Енергийни бомбички за подсилване

Много удобна за път, или когато има слабо куче за захранване. Подходящи, когато има преболедувало или работещо животно. Дават се допълнително към храната, но може и само те.

5кг. телешка/говежда кайма
1 голям пакет корн флейкс
1 голям пакет пшеничен зародиш
1,5 чаша зехтин
1,5 чаша меласа или мед
10 сурови яйца
100гр. телешки желатин (може и свински)

Съставките се правят на каша и се оформят кюфтенца според размера на устата. Дават се сурови, за да извлече кучето максимум полезност от меда и зехтина.

Статията е подготвена специално за сайта: kavkazka.net
Всички изображения и текстове са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

 1. 29.08.2020

  Чудесна статия! Благодаря!

 2. 14.02.2021

  Прекрасно поднесена статия и определено много полезна!
  През последните години съм чел доста за храненето на кучетата и с ръка на сърцето мога да се съглася с всичко написано тук.

 3. 30.10.2021

  Страхотна статия, благодаря!

 4. 24.02.2023

  Много полезно и точно написано

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!