След като сте прочели статията „Особености при обучението на Кавказката овчарка„, то да поговорим още малко за спецификата при обучението на нашето куче.

Както споменахме преди, кавказката овчарка е много специфична порода, която изисква особен подход при дресировката. Докато кучето навърши 9 месеца вие вече трябва да сте сигурни в подчинението му и основите на дресировката трябва да са поставени. За да улесните себе си и кучето, препоръчваме ви да се обърнете към експерт, който да го обучи когато е на 7-8 месеца. Дресировката обаче трябва да учи единствено на подчинение!

Когато дресирате кучето си, трябва да сте наясно със следното:

  • Кавказката овчарка не е слуга по природа. То е мислещо куче.
  • 99% от кавказките овчарки нямат естествен рефлекс да ви носят разни неща и го правят само, ако го намират за нужно или смислено.

И така, започвате с обучението на кучето си. Преди всичко трябва да сте търпеливи, постоянни и способни да използвате не само ръцете си, но и интелекта си. Ученето на кучето да се подчинява, използвайки крак или лакомства, не е ефективен метод и в 80% от случаите е обречено на неуспех. При останалите 15% пречупвате естествените характеристики на кучето, а при 5% те изобщо не съществуват първоначално. Трябва да приемате кавказката овчарка каквато е. Означава ли това, че не трябва да се опитвате да я дресирате? Напротив, просто не забравяйте, че единствената основа за дресировката са добрите взаимоотношения с кучето и единствените разрешени средства са интонацията, жестовете и дърпането на каишката. Може би сте чували, че кавказката овчарка може да се дресира да следва команди със завързани очи. Това не е мит, но е ненужно да дресирате тези кучета, без да имате добър контакт с тях. Друг важен въпрос е на какво да ги научите. Нека разгледаме един пример. Собственикът учи кучето си да се подчинява на командата „ела“. Той има лакомства и предлага на кучето да го почерпи в замяна на разходка. В резултат на това кучето свиква да игнорира командите на собственика си, насочвайки вниманието си към храната. В същото време можете да постигнете подчинение като използвате каишката и гласа си.

Това са основните неща, които трябва да искате от вашето куче да научи:

  • командата „спри“, за да спре да се движи
  • „Не“ и „Забранено“ като общи забрани
  • „Редом”, когато трябва да върви плътно до вас
  • „Ела“ – при положение, че в картинката няма други участващи като непознати или други кучета
  • „Зъби“, за да оголи зъби и да може да носи намордник

За да се подчинява на команди като „седни“, „легни“ и  „дай лапа“, кучето трябва да се дресира вкъщи, преди да стане на 7 месеца. Командите „не“ и „редом” трябва да се учат с месо пред очите на кучето и да се изпълняват без засечка.

Какво различава кавказката овчарка от другите работнии породи?

Кавказката овчарка е много „истинско“ куче. Често се сблъскваме със ситуации, в които кучето отказва да работи след две-три сесии. Причината за това не е липсата на способности, а в погрешното разбиране за природата на кавказката овчарка. За да станат нещата по-ясни, трябва да отидете на негова територия. Когато е обучавано на различна територия, то няма нищо за пазене, а като ви е захапало няколко пъти за дресьорския ръкав е разбрало, че действията му нямат никакъв смисъл и накрая започва да ги игнорира изобщо. Докато за другите породи е по-добре да ги обучавате предварително на друго място и след това да ги пуснете в истинските условия, при кавказката овчарка е точно обратното: първо трябва да я тренирате на нейна територия и след това да я пуснете в „изкуствена“ среда. По тази причина дресьорските техники, основаващи се на игра, не действат.

За да обобщим, обучението на тези кучета трябва да е базирано само на инстинктите му за агресия и защитата на храна и територия.

Показателен е фактът, че кавказката овчарка винаги се опитва да избягва нагласените нападения. Тя предпочита да атакува откритите части на човешкото тяло, най-вече китките и главата, като има тенденция да захапва врата.

Когато кучето е изправено пред враг, който трябва да бъде елиминиран, то почти винаги използва тази тактика и се цели в тази част от тялото.

Понеже кучетата не притежават никаква вродена способност да се състезават на конкурси, за да ги научите са нужни много работа и специални трикове. По тази причина собствениците на кавказки овчарки не обичат да участват в конкурси и шоу събития. Справяйки се добре при защитата на територията и членовете на глутницата им, тези кучета могат да покажат характера си като отказват да правят номера.

Кавказката овчарка не обича да тича след дресьора. Тя приема единствено истински опоненти и от нейна гледна точка врагът, който бяга, не е никакъв враг. В същото време обаче е готова да нападне движещо се към тях превозно средство и може да мине през прозорец, когато напада неприятел.

Какво имаме в заключение?

След като сте дресирали кавказката си овчарка, което може да ви е отнело 3-4 месеца, не бива да надценявате силата си да контролирате кучето. Когато трябва да изпълнява функцията на пазач, кучето става по-непослушно, тъй като е абсолютно убедено, че в подобна ситуация е по-ефективно от вас. Поради тази причина кавказката овчарка се смята за едно от най-добрите кучета пазачи в света. Затова не бива да я оставяте близо до магазин или да я разхождате без каишка на места, където неочаквано могат да се появят хора. Въпреки всичко тези кучета трябва да се научат на подчинение, особено на това да вървят редом до вас и да изпълняват мигновено командата „Спри!“.

Докато навърши 2 години кучето трябва да е запознато със ситуациите, които биха могли да възникнат по време на работата му като пазач. Не забравяйте, че кавказката овчарка действа според ситуацията и не чака командата на господаря си. Това е чудесно, що се отнася до защитата, но в същото време изисква от собственика на кучето известна способност да го контролира.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2022 kavkazka.net Всички права запазени!