Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

След като сте прочели статията “Особености при обучението на Кавказката овчарка“, то да поговорим още малко за спецификата при обучението на нашето куче.

Както споменахме преди, кавказката овчарка е много специфична порода, която изисква особен подход при дресировката. Докато кучето навърши 9 месеца вие вече трябва да сте сигурни в подчинението му и основите на дресировката трябва да са поставени. За да улесните себе си и кучето, препоръчваме ви да се обърнете към експерт, който да го обучи когато е на 7-8 месеца. Дресировката обаче трябва да учи единствено на подчинение!

Когато дресирате кучето си, трябва да сте наясно със следното:

  • Кавказката овчарка не е слуга по природа. То е мислещо куче.
  • 99% от кавказките овчарки нямат естествен рефлекс да ви носят разни неща и го правят само, ако го намират за нужно или смислено.

И така, започвате с обучението на кучето си. Преди всичко трябва да сте търпеливи, постоянни и способни да използвате не само ръцете си, но и интелекта си. Ученето на кучето да се подчинява, използвайки крак или лакомства, не е ефективен метод и в 80% от случаите е обречено на неуспех. При останалите 15% пречупвате естествените характеристики на кучето, а при 5% те изобщо не съществуват първоначално. Трябва да приемате кавказката овчарка каквато е. Означава ли това, че не трябва да се опитвате да я дресирате? Напротив, просто не забравяйте, че единствената основа за дресировката са добрите взаимоотношения с кучето и единствените разрешени средства са интонацията, жестовете и дърпането на каишката. Може би сте чували, че кавказката овчарка може да се дресира да следва команди със завързани очи. Това не е мит, но е ненужно да дресирате тези кучета, без да имате добър контакт с тях. Друг важен въпрос е на какво да ги научите. Нека разгледаме един пример. Собственикът учи кучето си да се подчинява на командата „ела“. Той има лакомства и предлага на кучето да го почерпи в замяна на разходка. В резултат на това кучето свиква да игнорира командите на собственика си, насочвайки вниманието си към храната. В същото време можете да постигнете подчинение като използвате каишката и гласа си.

Това са основните неща, които трябва да искате от вашето куче да научи:

  • командата „спри“, за да спре да се движи
  • „Не“ и „Забранено“ като общи забрани
  • „Редом”, когато трябва да върви плътно до вас
  • „Ела“ – при положение, че в картинката няма други участващи като непознати или други кучета
  • „Зъби“, за да оголи зъби и да може да носи намордник

За да се подчинява на команди като „седни“, „легни“ и  „дай лапа“, кучето трябва да се дресира вкъщи, преди да стане на 7 месеца. Командите „не“ и „редом” трябва да се учат с месо пред очите на кучето и да се изпълняват без засечка.

Какво различава кавказката овчарка от другите работнии породи?

Кавказката овчарка е много „истинско“ куче. Често се сблъскваме със ситуации, в които кучето отказва да работи след две-три сесии. Причината за това не е липсата на способности, а в погрешното разбиране за природата на кавказката овчарка. За да станат нещата по-ясни, трябва да отидете на негова територия. Когато е обучавано на различна територия, то няма нищо за пазене, а като ви е захапало няколко пъти за дресьорския ръкав е разбрало, че действията му нямат никакъв смисъл и накрая започва да ги игнорира изобщо. Докато за другите породи е по-добре да ги обучавате предварително на друго място и след това да ги пуснете в истинските условия, при кавказката овчарка е точно обратното: първо трябва да я тренирате на нейна територия и след това да я пуснете в „изкуствена“ среда. По тази причина дресьорските техники, основаващи се на игра, не действат.

За да обобщим, обучението на тези кучета трябва да е базирано само на инстинктите му за агресия и защитата на храна и територия.

Показателен е фактът, че кавказката овчарка винаги се опитва да избягва нагласените нападения. Тя предпочита да атакува откритите части на човешкото тяло, най-вече китките и главата, като има тенденция да захапва врата.

Когато кучето е изправено пред враг, който трябва да бъде елиминиран, то почти винаги използва тази тактика и се цели в тази част от тялото.

Понеже кучетата не притежават никаква вродена способност да се състезават на конкурси, за да ги научите са нужни много работа и специални трикове. По тази причина собствениците на кавказки овчарки не обичат да участват в конкурси и шоу събития. Справяйки се добре при защитата на територията и членовете на глутницата им, тези кучета могат да покажат характера си като отказват да правят номера.

Кавказката овчарка не обича да тича след дресьора. Тя приема единствено истински опоненти и от нейна гледна точка врагът, който бяга, не е никакъв враг. В същото време обаче е готова да нападне движещо се към тях превозно средство и може да мине през прозорец, когато напада неприятел.

Какво имаме в заключение?

След като сте дресирали кавказката си овчарка, което може да ви е отнело 3-4 месеца, не бива да надценявате силата си да контролирате кучето. Когато трябва да изпълнява функцията на пазач, кучето става по-непослушно, тъй като е абсолютно убедено, че в подобна ситуация е по-ефективно от вас. Поради тази причина кавказката овчарка се смята за едно от най-добрите кучета пазачи в света. Затова не бива да я оставяте близо до магазин или да я разхождате без каишка на места, където неочаквано могат да се появят хора. Въпреки всичко тези кучета трябва да се научат на подчинение, особено на това да вървят редом до вас и да изпълняват мигновено командата „Спри!“.

Докато навърши 2 години кучето трябва да е запознато със ситуациите, които биха могли да възникнат по време на работата му като пазач. Не забравяйте, че кавказката овчарка действа според ситуацията и не чака командата на господаря си. Това е чудесно, що се отнася до защитата, но в същото време изисква от собственика на кучето известна способност да го контролира.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!