Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Кавказка - Ръмжи докато се храни

Най-после сте се решили да си купите кученце от любимата порода Кавказка овчарка. С какво можете да се сблъскате още първите дни?

Собственикът на кучето трябва да може да взема храната, когато купичката му е пред лицето. Необходимо е кучето да позволява безропотно извършването на всякакви манипулации с устата му. Подценяването на този факт може да доведе до необратими последствия! Проблемът е, че в природата борбата за храна е нещо основно. С подобно генетично наследство, малката кавказка овчарка реагира грубо към всеки опит да и вземат храната.

Защо това е толкова необходимо?

  • за да установите позицията си на водач;
  • за спокойното ви съжителство (винаги има риск ако минете покрай кучето докато се храни, то да ви реагира);
  • ако не дай Боже налапа храна с отрова на улицата, да можете да му я вземете от устата;
  • за да може спокойно да ходите на изложби и да показвате зъбите на кучето.

Запомнете!
Ако кучето ви пази от вас храната, значи вашият контакт с него не е достатъчен!

Ръмжи докато се храниАко кученцето пази храната си от вас, това означава, че контактите ви с него не са правилни и когато порасне, ще си имате много сериозни проблеми. Затова е важно още през първите дни да установите позицията си на водач. За целта използвайте командата за забрана. Плеснете го леко през носа, за да има кучето респект към вас и членовете на семейството ви. Ако се наложи може дори да го обърнете по гръб и да го задържите докато се успокои.

Не забравяйте, че подчинението на кавказката овчарка не означава кучето да изпълнява всяка ваша команда, а това то да ви признава за водач. Има случаи, при които кавказката овчарка лесно изпълнява команди като „седни“, „легни“, „на място“ и други, но моментално се хвърля срещу собственика си, щом той направи опит да ѝ вземе храната, попречи ѝ да си бие с друго куче или просто навлезе в нейната зона.

Запомнете!
Подчинението на кавказката овчарка се изразява не в безпрекословно изпълнение на командите (от гледна точка на кучетата – абсолютно „идиотски“), а в признаването на вашите права.

За кучето е нормално да иска да се изяви като водач. Това е причината то да се противи на командите за подчинение, а не защото му липсва интелигентност. Естественият инстинкт за водачество в комбинация със слабата връзка със собственика се изразяват в конфликти „около купичката за храна“, което е основен проблем при начинаещите. Струва си да отбележим, че средноазиатската овчарка е по-податлива на дисциплина от кавказката.

До към 5 – 6-месечна възраст трябва обезателно да приучите кучето да ви позволява безропотно извършването на всякакви манипулации с челюстите и храната му. Това е необходимо както за спокойното ви съжителство, така и ако сте решили да го водите по изложби.

Ръмжи докато се храниЩо се отнася до яденето, тук е важно дори не толкова да бъде научено да отива при купичката с храна само по команда, колкото доверието на кучето и вярата във вашата справедливост.

Когато кученцето е започнало да яде, сложете ръката си в купичката (удобно е да го правите със суха храна), предложете му да яде направо от ръката, а с другата го погалвайте. Незабавно пресичайте всеки опит да прояви недоволство със забранителна команда, а ако е необходимо – и го плеснете. Веднага след това не позволявайте на кученцето в продължение на 20-30 секунди да взема храна от купичката, а после му разрешете да продължи приятната и важна за него процедура, като отново повтаряте всичко без промяна. Ако е спокойно по време на хранене и не ви реагира, то го погалете и похвалете.

Ако се касае за храна, която то взема от земята, тук трябва със забранителна команда и силно дръпване на повода да пресечете тези много важни от гледна точка на кучето действия и веднага да му предложите „замяна“, която то да вземе от собствената ви ръка.

Ако кучето все пак е докопало лакомството от земята (не дай боже в него да има отрова), вие трябва незабавно да се намесите и буквално да го изтръгнете от устата му (точно по тази причина е необходимо кучето да позволява безропотно извършването на всякакви манипулации с челюстите му).

Има още едно важно обстоятелство: „уличната“ храна винаги се възприема от вашето куче като плячка, а не като ядене! А това неимоверно увеличава нейната ценност. Точно поради тази причина всички кучета вземат от земята, даже тези, които вкъщи ги хранят като „за клане“.

Статията се базира на информация черпана от книгите на В. Висоцки :
“Дрессировка отечественных волкодавов”,
“Кавказские, среднеазиатские овчарки и другие волкодавы”
и на личен опит с породата.

Материалът е подготвен специално за сайта https://kavkazka.net
Всички изображения и текстове са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.


Ето и едно доста старо видео, което не беше записано точно с тази цел, но сравнително добре показва как да коригираме поведението на кучето ако ни ръмжи докато се храни. На видеото Крикс е още млад (около 12 месечен), като беше малък ми реагираше по време на хранене, но буквално за седмица коригирах поведението му.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!