Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Породата “Кавказка овчарка” е една от най-добре доказалите се породи служебни кучета, служили в съветската армия (породата произхожда от кавказките републики на бившия Съветски съюз). Със същата цел е внесено за развъждане и в други страни, като Полша, Чехия, Унгария, Германия и др. В днешно време породата е получила световна популярност, като едни умни кучета, предоставящи вярна и надеждна охрана. В САЩ, където тя е много високо оценена със своите качества за охрана, я сравняват с Колт 45-ти калибър. Кавказката овчарка е древна порода. Първоначално е наричана кавказки дог. Древните кавказци разказвали не само за схватки с вълци, но и истории за участието на това куче и във военни действия още срещу римските легионери и във всички последващи войни в Кавказ. Кавказките овчарки се характеризират с добре изразена активно-отбранителна реакция (настървеност), която неотменно се предава по наследство. Именно това тяхно качество ги прави незаменими в ролята на караулни кучета. Внушителния ръст, недоверчивостта към непознати, издържливост, приспособимост към различни температури и климатични условия, голяма физическа сила, която те не прахосват напразно, позволяват тази порода да намери добро приложение в много страни.

Стандарт и описание на породата.
Кавказката овчарка е куче над среден ръст, здрава конституция, силна, издържлива, непретенциозна, чуствителна и настървена.  Тип поведение, характерно за породата – уравновесен, инертен, което е свързано с конструкционните особенноси на телосложението, а също така със специалния подбор – условия на съществуване и използване (при оскъдна храна, сурови условия, тежка постоянна работа, големи и трудни преходи). Естествено, че подвижно и енергично куче, намирайки се в такива условия, ще изразходва излишно силите си и не би се справило със задачите си. Опита показва, че кавказки овчарки, израсли в подобрени условия, от рано подложени на възпитателна дресировка, която засилва възбудителните процеси, стават значително по-активни и подвижни.

Височината на кучето е не по-малко от 65 см. за мъжки и не по-малко от 60 см за женски. Желателния ръст за мъжко куче е – 72-78 см.  Индекса на удълженост за мъжки кучета е- 102-106, а за женски – 105-108.

Цветовете на козината са разнообразни – прошарено-сив, различни, обикновенно светли или рижави оттенъци, рижави, кафяви. Козината им е права, със силно развита по-късо косместа козина от по-светъл цвят. По главата и предните лапи косъма е къс и плътно прилепнал. Кавказките овчарки биват: Дългокосмести – с удължен косъм  и добре развита козина, която на ушите и шията образува “грива”. Козината, покриваща опашката от всички страни в прави дебела и разрошена. Късокосмести – покрити с гъста, здрава козина с дълшина на косъма. При тях не се наблщдава “грива” около шията и ушите. Съществува и междинен вариант.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!