Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Видове агресия при кучето

За да разбираме по-добре поведението на своето куче, трябва да имаме правилна представа от какво се мотивира то. Един от най-сложните за разбиране моменти – това е агресията. Кучето може да ръмжи на котка по време на разходка, да лае по случаен минувач, да лае на “брат по разум” при среща. Някои кучета могат да отговарят с озъбване, ръмжене или ухапване при опит на стопанина да отнеме играчка, храна, или дори опит просто да го изгони от дивана. Във всеки от тези случаи наблюдаваме агресивно поведение. Как да контролираме тази агресия, поощрявайки или потискайки я да постигнем желаната реакция?

С агресията са свързани най-много легенди и “народни” методи, водещи понякога до непредсказуеми резултати. Млад ветеринарен лекар, виждайки как десетмесечната кавказка овчарка ръмжи на стопаните си по време на хранене, им съобщил, че кучето има “ген на агресивността” и трябва да бъде приспано. В противен случай лекарят им обрисувал перспективата цялото семейство да бъде убито през нощта. Ни повече, ни по-малко. На кучето му провървяло – преди да го приспят, решили да се посъветват със специалист.

За контрол над агресията трябва да знаем от какво се предизвиква тя и каква цел преследва кучето със своето поведение.

Доминантна агресия

Това социално поведение е свързано с йерархичните отношения в глутницата. Трябва да разберем, че кучето, живеещо в семейството на човека, пренася законите на отношенията в глутницата върху хората. Затова обект на доминиране могат да станат и стопанинът, и роднините, и децата. Често стопанинът контролира кучето, но доминантната агресия може да се прояви по отношение на често гостуващи роднини. Кучето познава тези хора и ги смята за “свои”, но демонстрира превъзходството си, като ги поставя на място.

Териториална агресия

Този вид агресия също се отнася към социалното поведение. Но, за разлика от предишния вид, това поведение е насочено към членове на други, конкурентни глутници. Ръмжене и лай при почукване на вратата, облайване на минаващи близо до мястото – всичко това е териториална агресия. Едно и също куче може да се отнася агресивно към ваш познат у дома и въобще да не реагира на появата му на улицата. Ключовият момент при този вид агресия е, че тя се проявява на собствена територия.

Защитна агресия

Ако кучето или членове на неговата глутница са заплашени от опасност, кучето проявява защитна агресия. Вашият питомец може да облайва непознат по време на разходка, ако той се държи “подозрително”: спира, гледа ви, опитва се да се приближи. Всички тези действия се приемат от кучето като пряка заплаха и то може да реагира агресивно. Трябва да се отбележи, че за хилядолетия съвместно съществуване с човека, кучетата са развили специфични реакции, които не са характерни за дивите животни. Така, много кучета дори във възрастта на кутре, реагират агресивно на страничен човек, носещ в ръце чувал или сандък. Тази реакция е вродена, кучета с такава реакция са се подбирали изкуствено като “най-съобразителни”.

Ловна агресия

Агресивно поведение, храктерно за лов или игра с плячка.
По време на обучението, а така също и при ежедневното управление на кучето, е нужно да имаме ясна представа за вида на агресията на своето куче и грамотно да я използваме. Например, за да прекратим защитна агресия, страничният човек трябва да спре. В същото време при териториална агресия това няма да помогне, кучето ще атакува дотогава, докато човекът не напусне неговата територия. При обучение в защита най-добре е да се започне работа по развиване на ловна агресия, тъй като нервната система на кучето няма да се подлага на натиск.

За някои кучета резултат дава използването само на териториална агресия, за други – само защитна. Затова методиката за защитна работа трябва да се подбира индивидуално за всяко куче.

Оригинален източник: www.k-9.ru, 11 Февруари 2004
Редактор на разпратката: Андрей Сидельников
Източник: forum.dog.bg
Превод: mil_

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!