Javascript Disabled!

Please Enable Javascript if you disabled it, or use another browser we preferred Google Chrome.
Please Refresh Page After Enable

Powered By UnCopy Plugin.

Част 2.  Приучаване на служебните кучета порода Кавказка овчарка към името, нашийника и повода

Името на кучето е звуков сигнал, използван при всички случаи когато е необходимо да се привлече вниманието на нашето куче порода Кавказка овчарка. За име трябва да се използва кратка, звучна, дума като препоръчително е да се изключат имената на хора.

Всеки кавказец свиква с името си още и най-ранна възраст. Но също така кучето може да свикне с името си и когато е по възрастно, ако името му е неизвестно или пък стопанина иска да го смени с друго.

Това става така. Всеки път, приближавайки се към кучето с нежен глас се произнася името му, после му се предлага храна в съд (по време иа хранене) или предварително приготвено лакомство. Произнасянето на името съпроводено с даване иа лакомство може да се повторя два-три пъти при всяко приближаване на кучето. След това, като се изработи условният рефлекс в кавказката овчарка на името, лакомството се заменя с поглеждане и произнасяне на думата „Добре”.

Привикването на служебните кучета (в нашия случай Кавказка овчарка) към нашийника и повода обикновено се постига в най-ранна възраст. Понякога такава необходимост възниква и при дресировката на възрастни кучета.

Първо кучетата се приучават спокойно да се отнасят към сложения им нашийник.

Избира се мек нашийник. Като влезе в клетката дресьорът назоваза името на кучето. Дава му лакомство и по време на поглеждането слага на шията му нашийника и като го придържа за края, развлича кучето с игра. Ако нашия кавказец е спокоен то дресьорът оставя нашийника на него. Ако кучето е неспокойно той сваля нашийника и след неголяма пауза повтаря упражнението. С всяко изминато занятие времето, в което кучето прекарва с нашийник на врата, се увеличава. След това мекият нашийник се заменя с обикновен.

Когато кучето свикне с нашийника, приучава се свободно да се държи с повод. Първо се използва леко въженце дълго 5—6 метра. Когато поглажда кучето дресьора пристяга повода към предварително сложения нашийник и извежда кучето на разходка. Увлечено от играта и разходката кучето обикновено слабо реагира на повода. Ако то е неспокойно трябва да се отвлича с произнасяне на името му, с лакомство и с различни игри. После трябва да се използват стандартни поводи (къс и дълъг).
Още от първите дни трябва да се следи кучето да не играе с повода, да не го захапва, защото ще се научи да го гризе. В процеса на приучаване на кучето Кавказка овчарка към повода и нашийника в никакъв случай не бива да се използва принуждението. Това може да предизвика страх от повода и нашийника, а така също недоверие към дресьора.

Следва продължение…

Извадка от “Учебник по дресировка на служебните кучета в милицията” от 196…г.

 1. 13.12.2012

  Здравейте,
  Моето куче е на 6м и има само каишка около врата. Ветеринаря ни казваше, че до 4-5 месец не е добре да го слагаме на синджир, но вече кученцето ни е доста голямо
  Може ли да ми кажете по какъв начин да постъпя и как най безпроблемно да приуча кучето да е вързано

 2. 18.12.2012

  Здравейте,
  Първо един въпрос… а наложително ли е кучето да бъде вързано? Ако имате възможност най-добре нека си живее пуснат, така хем ще е по-добре за него, хем и на вас ще ви е по спокойно. Вързаното куче и особено Кавказката овчарка много по бързо и в много по-голяма степен развива агресия.
  А все пак ако искате да го приучите да стои вързан то карайте лека-полека… първите дни го връзвате за по 5-10 минутки и след това го пускате. Постепенно увеличавате времето в което то ще седи вързано и за някоя и друга седмица ще привикне.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2023 kavkazka.net Всички права запазени!