Част 2.  Приучаване на служебните кучета порода Кавказка овчарка към името, нашийника и повода

Името на кучето е звуков сигнал, използван при всички случаи когато е необходимо да се привлече вниманието на нашето куче порода Кавказка овчарка. За име трябва да се използва кратка, звучна, дума като препоръчително е да се изключат имената на хора.

Всеки кавказец свиква с името си още и най-ранна възраст. Но също така кучето може да свикне с името си и когато е по възрастно, ако името му е неизвестно или пък стопанина иска да го смени с друго.

Това става така. Всеки път, приближавайки се към кучето с нежен глас се произнася името му, после му се предлага храна в съд (по време иа хранене) или предварително приготвено лакомство. Произнасянето на името съпроводено с даване иа лакомство може да се повторя два-три пъти при всяко приближаване на кучето. След това, като се изработи условният рефлекс в кавказката овчарка на името, лакомството се заменя с поглеждане и произнасяне на думата „Добре“.

Привикването на служебните кучета (в нашия случай Кавказка овчарка) към нашийника и повода обикновено се постига в най-ранна възраст. Понякога такава необходимост възниква и при дресировката на възрастни кучета.

Първо кучетата се приучават спокойно да се отнасят към сложения им нашийник.

Избира се мек нашийник. Като влезе в клетката дресьорът назоваза името на кучето. Дава му лакомство и по време на поглеждането слага на шията му нашийника и като го придържа за края, развлича кучето с игра. Ако нашия кавказец е спокоен то дресьорът оставя нашийника на него. Ако кучето е неспокойно той сваля нашийника и след неголяма пауза повтаря упражнението. С всяко изминато занятие времето, в което кучето прекарва с нашийник на врата, се увеличава. След това мекият нашийник се заменя с обикновен.

Когато кучето свикне с нашийника, приучава се свободно да се държи с повод. Първо се използва леко въженце дълго 5—6 метра. Когато поглажда кучето дресьора пристяга повода към предварително сложения нашийник и извежда кучето на разходка. Увлечено от играта и разходката кучето обикновено слабо реагира на повода. Ако то е неспокойно трябва да се отвлича с произнасяне на името му, с лакомство и с различни игри. После трябва да се използват стандартни поводи (къс и дълъг).
Още от първите дни трябва да се следи кучето да не играе с повода, да не го захапва, защото ще се научи да го гризе. В процеса на приучаване на кучето Кавказка овчарка към повода и нашийника в никакъв случай не бива да се използва принуждението. Това може да предизвика страх от повода и нашийника, а така също недоверие към дресьора.

Следва продължение…

Извадка от „Учебник по дресировка на служебните кучета в милицията“ от 196…г.

 1. 13.12.2012

  Здравейте,
  Моето куче е на 6м и има само каишка около врата. Ветеринаря ни казваше, че до 4-5 месец не е добре да го слагаме на синджир, но вече кученцето ни е доста голямо
  Може ли да ми кажете по какъв начин да постъпя и как най безпроблемно да приуча кучето да е вързано

 2. 18.12.2012

  Здравейте,
  Първо един въпрос… а наложително ли е кучето да бъде вързано? Ако имате възможност най-добре нека си живее пуснат, така хем ще е по-добре за него, хем и на вас ще ви е по спокойно. Вързаното куче и особено Кавказката овчарка много по бързо и в много по-голяма степен развива агресия.
  А все пак ако искате да го приучите да стои вързан то карайте лека-полека… първите дни го връзвате за по 5-10 минутки и след това го пускате. Постепенно увеличавате времето в което то ще седи вързано и за някоя и друга седмица ще привикне.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2022 kavkazka.net Всички права запазени!