Open/Close Menu Всичко за кучетата порода Кавказка овчарка. История, стандарт на породата Кавказка овчарка, блог за обучение на кучетата кавказец, вълкодав, куче за охрана.

Започнете ли да се занимавате с кученцето, запомнете три правила за държание с тази порода – не трябва да й крещите, не трябва да я биете и не трябва да я припирате. Кавказката овчарка е с много уравновесена психика и високо умствено равнище. Това е мислещо куче. Не приема викането, озлобява се ако я ударите и напълно изключва ако я припирате.

Да речем, че обучавате кученцето да сяда по команда, а то въобще не обръща внимание на вашите указания. В този случай трябва с много спокоен и ясен глас отново да произнесете командата, да покажете парченце от лакомството, стиснато в ръката ви и да почакате. Кавказката овчарка не е немска овчарка, изпълняваща заповедта веднага след изричането й. Отначало мисли и след това изпълнява. Ако започнете да я припирате и да повтаряте едно и също по няколко пъти, то заповедта губи актуалност и се превръща в поредица от думи.

Ако при отработването на дадена команда вие ударите животното, смятайте, че в течение на поне месец кучето няма да изпълнява тази команда. То разсъждава така: „Тъкмо започнах да изпълнявам нещо и заради това ме удариха”.

След като вашата кавказка овчарка е научила даден прийом, похвалете я и я пуснете да побяга. Дайте й да разбере, че след като изпълни правилно съответната команда, ще я похвалят и ще я пуснат да се поразходи. Може да наказвате ваши питомец само в два случая – когато лапне нещо от земята и ако ви ръмжи без причина. Но дори наказвайки го, помнете, че това е ваш приятел, когото още дълго ще трябва да възпитавате. Наказвайте мигновено и силно, а не дълго и слабо. По време на обучението обаче не трябва да прилагате никакви наказания.

Кавказката овчарка се дресира трудно, но веднъж щом са научени дадените команди, те са запомнени за цял живот. Това я отличава от другите породи, с които периодично трябва да се повтарят научените команди, защото с течение на времето се забравят.

Източник: bestfellows.com

  1. 23.01.2012

    Имах кавказка овчарка в продължение на 13 години. Изключително умно и схватливо куче. Колкото до дресировката, доста бързо се научи да „работи“ всеки член на семейството по възможно най-незабележимия начин. Влизат ти под кожата:) Разбира се научи се да изпълнява подаваните команди, но много важен беше стимула и дали има желание да я изпълни в момента на подаването и:-) Ако се прилага сила при наказанието.. просто не го усещат. Но ако само потупаш кучето по носа, това е изключително неприятно за тях. Най-добре възприемат когато стимула е лакомство:-)

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2022 kavkazka.net Всички права запазени!