кавказка овчарка - куче пазач - декстър

Огромното куче Кавказка овчарка е страшен и зъл враг на всички крадци и хищници.

кавказка овчарка - куче пазач - декстърЗащо им е на хората да си слагат ключалки, аларми, решетки и брави, щом могат да поверят сигурността на семейството и имуществото си в ръцете на най-надеждния пазач – кавказката овчарка? Този зловещ враг на вълка е предпочитан пазач на стадата в Грузия, Армения и Азербайджан, из горите и полята на мрачната планина Кавказ. Породата е създадена от пастирите в Кавказ и отговаря на всички изисквания на суровия живот, който трябва да води.

Това огромно, силно и космато куче в първия момент може да бъде помислено за лъв, избягал от зоологическата градина. Неговата твърде агресивна психика и нисък праг на дразнимост го правят идеален за всеки, който търси сериозно и силно приятелство с истинско куче пазач. Огромната Кавказка овчарка не е подходяща за големи и шумни семейства с деца и се нуждае от твърда ръка и много дресировка, особено в първата си година, когато е склонна да проявява своенравие и да налага силния си характер.

Кавказецът е идеален пазач за домове, дворове и стопански обекти, защото е силно агресивен към всички непознати, независимо какви лакомства му предлагат те. Той чува, вижда и разбира добре всичко, което става на неговата територия, и е готов да се бие не на живот, а на смърт с всеки, който се опита да го нарани или да вземе нещо, което му принадлежи.

кавказка овчарка - куче пазач - декстърИздръжливата непретенциозност на кавказката овчарка я прави „лесна за издръжка“. Тя може да живее при всякакви условия, стига да хаби достатъчно енергия и да се поддържа във форма. Кавказецът има нужда от разнообразни игри и разходки, за да не затъпява и иззлобява – скуката действа много зле на характера му, вързаните кучета стават непримирими и яростни врагове на всичко живо.

Съществува мит, че кавказката овчарка е тъпо и зло куче, което няма място до хората, а на полето с вятъра и овцете – това не е така а напротив, Кавказката овчарка е едно много умно и вярно на стопанина си куче. Но ако между това великолепно животно и човека я нямаше безкрайно здравата връзка – стопанин-помощник, ако кавказецът не беше превърнат от овчаря в негови очи и уши, тази порода никога нямаше да се запази толкова дълго, нито щеше да бъде толкова популярна в цяла Източна Европа и ОНД.

Източник: segabg.com

Share on Google+0Share on Facebook3Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
  1. 03.03.2016

    Здравейте! Много ми харесват кавказките искам да ми кажете привързват ли се към стопанина, пазят ли го ? Знам, че са агресивни ? С какво ги храните основно? искам да си взема такова куче.

    БЛАГОДАРЯ

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2016 kavkazka.net Всички права запазени!