Кучетата порода Кавказката овчарка трябвало да се обучават само за охрана а не с обща дресировка…. това мнение е адски погрешно!!!

Кавказката овчарка е пастирско куче, притежаващо прекрасни стражеви качества. В днешно време хората отглеждат такива кучета не за да пасат овцете, а за охрана на дома, имота или просто защото ги харесват. Затова, живеейки в града сред хората, кучето трябва на първо място да може да се държи добре на улицата, в транспорта, да не бъде агресивно към хората и животните. Запомнете, че всяко куче, най-вече кучето-пазач, трябва да бъде управляемо. Не трябва да я дразните и насъсквате без повод кавказката овчарка – агресивността й присъства винаги, а за да я управлявате, непременно трябва да я обучите на елементарните команди.

Има една често срещана грешка – постоянното преднамерено насъскване на кучето към непознати и животни на улицата води до това, че към третата си година кавказката овчарка се превръща в огромен неуправляем звяр, когото ще трябва да водите на дебела верига и да се чудите на кого да подарите. Малкото и мило кученце се е превърнало в чудовище, което ще трябва да извеждате с намордник, от което ще пропищят съседите ви, а вие ще останете без сили.

Затова, преди да си вземете кавказка овчарка, помислете дали имате търпение и сили за правилното й възпитание, за да я превърнете във верен и предан приятел, а не в тъп, злобен и неуправляем звяр. Тази прекрасна порода не бива да се сдобие със съмнителна слава. Ако проявите търпение, мъдрост, твърдост и доброта, то хората, срещнали ви с вашия кавказец с усмивка ще казват на децата си: „Не се страхувай, това е много умно и послушно куче, това е кавказка овчарка”.

Източник: www.bestfellows.com

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2022 kavkazka.net Всички права запазени!