Open/Close Menu Всичко за кучетата порода Кавказка овчарка. История, стандарт на породата Кавказка овчарка, блог за обучение на кучетата кавказец, вълкодав, куче за охрана.

Периодът от 3 до 9 месеца е много важен за кучето, защото тогава то получава първите си ваксинации и дресировка, млечните му зъби се заменят от постоянни и се формира характера му. Когато отглеждате Кавказка овчарка, трябва да запомните четири специфични характеристики на породата.

1. Кавказката овчарка няма генетическа адаптация към големия град, за разлика например от ротвайлера, добермана и др. С други думи, тя трябва да свикне с колите, шума около нея и големия брой хора на „нейна“ територия, което не е лесно. Бързо можете да унищожите психиката на едно кученце, като просто го заведете на плажно парти. Трябва да внимавате, когато го запознавате с дразнители около него. Това трябва да става постепенно.

2. Тези породи по природа са по-бурни и бързо забравят побоя от друго куче, но хвърлете пиратка в краката им и ще увредите психиката им за цял живот. Въпреки това не забравяйте, че 5-месечното ви куче също може да уплаши до смърт дори възрастен човек.

Кавказеца Крикс на пет месеца3. Кавказките овчарки се отглеждат предимно в къщи. Класическа грешка, която хората често правят е да смятат, че кучето се разхожда по цял ден и поради тази причина рядко го извеждат. В тази ситуация възниква проблем с чистотата на кучето и то не получава достатъчно физическа активност.

Имайте в предвид, че кавказките овчарки нямат нужда от спринтове. Така те могат да се контузят, а бягането след колело не е добре за кучето по много на брой причини. Най-добре е то да се разхожда равномерно 90 минути на дълга и отпусната каишка. 5 или 7-месечно кученце трябва да получава такава разходка три пъти на ден, без това да включва излизането до тоалетна.

4. Тук ще говорим за зъбите на кучето и начина на хранене, който директно се отразява върху костната система. Кавказката овчарка расте много бързо. 4-5-месечно кученце изглежда доста внушително и собственика често е доволен от вида му, пренебрегвайки факта, че при всички тежки породи има непропорционално развитие между теглото и крайниците. Искайки повече мускули, собствениците дават на кученцата храна с много протеини и мазнини, което влошава проблема: теглото се качва, но крайниците остават слаби.

Когато промените станат очевидни, собственикът стига до другата крайност: дава на кученцето голяма доза калций, за да реши проблема.

Между другото отговорните производители на кучешка храна вземат предвид потенциалната опасност и препоръчват кученцата с дребен и среден размер да консумират 30% протеини и 20% мазнини или 28% / 17% съответно за големите породи.

Във всеки случай е добра идея ветеринар да преглежда кученцето през първите месеци, за да забележи, ако възникнат проблеми с костите.

Не забравяйте, че онова, което е загубено през първата година, после не може да се върне!

Автор: В. Висоцки
От книгата: „Кавказки, азиатски овчарки и други вълкодави“
Материалът е преведен специално за сайта: http://kavkazka.net/

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo kavkazka.net   
     © 2007 - 2022 kavkazka.net Всички права запазени!